Flinc 10 jaar

Anome Projects BV bleef strijden tot het eind, maar redde het niet

Geschreven door Flinc op 31 oktober 2018.

Een veelbelovende innovatie kon op steun rekenen van partijen als Rijkswaterstaat, Boskalis, Havenbedrijf Rotterdam, Heijmans en TU Delft. Vijf jaar geleden stapte ook de NOM in na veelbelovende tests met de zogenaamde Ground Consolidators of GC’s: gepatenteerde haken die op een natuurlijke manier bodemerosie kunnen tegengaan. Maar vandaag zit mede-eigenaar Lieuwe Boskma middenin de ontmanteling van Anome Projects BV. Hij kijkt terug op de afgelopen jaren.

Het mocht niet zo zijn

“We hebben heel erg ons best gedaan, helaas heeft het niet zo mogen zijn” begint Boskma zijn verhaal. “Niet alleen wij geloofden in dit idee, onze samenwerkingen bewijzen dat het zeker levensvatbaar was, alleen niet levensvatbaar genoeg voor de tijd die we hadden.” De oprichters van Anome BV begonnen in 2005 met in totaal 5 grootschalige experimenten en ze richtten in 2011 een joint venture “GeoHooks” op met Boskalis. Onder deze vleugels deden ze recent een groot experiment in de Waddenzee. De speciale haken konden op een duurzame manier voor bodemversterking zorgen. Gemaakt van biocomposiet, herwinbaar of afbreekbaar en uiterst effectief. “Maar ook duur” vertelt Boskma. “We hebben veel onderzoek gedaan naar de schaalbaarheid, maar krijgen de productiekosten niet op een concurrerend niveau. Na jaren proberen hebben we moeten concluderen dat deze techniek daarom vandaag nog niet geschikt is voor massa-adoptie.”

Nicheproduct

De uitvinder en medeaandeelhouder krijgt de octrooien terug, wat dat betreft is het nog niet helemaal over. “Hij ziet nog kansen voor dit product en dat begrijp ik, want voor bepaalde nichemarkten is het nog steeds kansrijk. Maar om onze investeringen terug te kunnen verdienen hadden we een grotere afzetmarkt nodig. Die blijkt er dus niet te zijn op dit moment.” Een hard gelag voor de ondernemer, wel. “Zelf hebben we ook veel geïnvesteerd. En natuurlijk doet het pijn om te concluderen dat alle tijd en energie die we er in hebben gestopt voor niets blijkt te zijn geweest. Bovendien zijn we ook gewoon ons geld kwijt.”

Ziel en zaligheid

Zelfs terwijl hij midden in de afwikkeling zit, kan Boskma positief terugkijken op dit avontuur. “Het is natuurlijk ontzettend leerzaam geweest. Ik was vrijwel vanaf het begin betrokken en heb zoveel waardevolle contacten opgedaan. Maar ook het meemaken van de experimenten op zee en aan de kust waren onvergetelijk. We hebben ons echt met ziel en zaligheid ingezet om dit tot een succes te maken. Door de veranderende inzichten met betrekking tot wat er in de bodem aan materiaal gebruikt zou kunnen worden, stegen de prijzen van de grondstoffen die wij nodig hadden. Daar kan je gewoon erg weinig aan doen. En dat wat we konden doen, hebben we gedaan.”

“Het lukt niet altijd, maar dat betekent niet dat je altijd op veilig moet spelen.”

Pleitbezorger van dromen najagen

Spijt heeft hij dan ook niet. In tegenstelling: hij adviseert momenteel een aantal start-ups en pleit er bij deze ondernemers voor om goede ideeën en dromen altijd na te jagen. “Het lukt niet altijd, maar dat betekent niet dat je altijd op veilig moet spelen. Perk wel de risico’s in, daar waar kan. En door mijn ervaringen bij Anome kan ik van harte aanbevelen om gelijk in het begin grote partijen aan te laten haken. Dat is onze strategie geweest en dat werkte voor ons. Ga praten over je idee, als het een goed idee is, dan is de kans gewoon aanwezig dat de wereldkampioenen uit de industrie met je in zee willen gaan. Dat geeft een vliegende start en kan een doorslaggevende impuls geven aan het bedrijf. Het is, zo blijkt, echter geen garantie op succes.”