Actueel

De valley of death; hoe financier ik mijn innovatie in Noord NL?

Arjen Schol, Flinc

Geschreven door Arjen Schol op 06 januari 2016.

De valley of death, als ik deze term hoor moet ik meteen denken aan dagen lang strompelen in de woestijn zonder water, zonder voedsel en niets anders dan rotsen en zand en brandende zon. De gieren cirkelen om me heen, de dood of de gladiolen!

Hoe toepasselijk is het als metafoor voor de ondernemers die geld nodig hebben om hun innovatie te financieren. Veel is nog onzeker en risicovol, er moet nog onderzoek gedaan worden, een prototype gebouwd worden en zaken doorontwikkeld worden alvorens echt goed de markt op te kunnen. Vaak worden er hoge kosten gemaakt terwijl de omzet nog een tijd op zich laat wachten.

Waar terecht

Probeer met zo’n profiel maar eens aan te kloppen bij een bank, een microfinancier, een kredietunie, een crowdfundingplatform of zelfs een informal investor.  Als je een mooi concept hebt gaan ze graag met je in gesprek maar als snel zul je horen dat de risico’s te groot zijn en dat je pas met “zekerheden”, cashflow of launching customers kans maakt om verder met elkaar in gesprek te gaan.

Ben je als ondernemer dan automatisch overgeleverd aan de gieren? Gelukkig niet, er zijn veel mogelijkheden om voldoende doorvoed en niet volledig uitgedroogd deze vallei te verlaten. Vaak is het de broekriem nog iets aanhalen, zelf tijd en geld investeren, te bootstrappen en partners vinden die je door deze uitdagende fase heen kunnen helpen.

Hulp

Als ondernemer sta je er gelukkig niet alleen voor. Er zijn veel initiatieven, regelingen, subsidies, accelerators, incubators, clusters, kennisinstellingen en fondsen die je kunnen bijstaan, of het nu om geld, netwerk of kennis gaat.

Vind de juiste maar eens als ondernemer. Liep je net nog door een kale vlakte, nu zie je door de bomen het bos niet meer. Wanneer weet je nu welke regeling, welk fonds of welke club jouw kansen op succes gaat vergroten. Vaak is het afhankelijk van de fase waarin je innovatie zich verkeert, de regio of de sector waarin je onderneemt. Zo kun je bijvoorbeeld voor onderzoek en ontwikkeling aankloppen bij de provincies, bij SNN of de RVO voor regelingen en subsidies als de MIT, IAG, Vroegefasefinanciering, en/of de recent geintroduceerde VIA.

Financiers

Hoe mooi ook dekken deze regelingen vrijwel nooit alle fases, kosten en investeringen. Als je een financier zoekt voor deze fases kan je terecht bij een Innovatiefonds Noord nl of afhankelijk van je sector bij een Triade, een SBGG of een Bison.  En zo zijn er nog veel meer partijen. Vaak zijn dit partijen met veel kennis en een uitgebreid netwerk die je kunnen introduceren bij ontwikkel- en vermarktingpartners.

Advies

Het belangrijkste advies wat ik je kan geven is: zorg dat je als ondernemer goed voorbereid bent als je met deze partijen om tafel gaat. Zet voor jezelf een duidelijke stip op de horizon, zorg dat je je businesscase en -model goed hebt uitgewerkt en verder kijkt dan het ontwikkelen van je nieuwe concept en/of technologie.

Wees voorbereid op vragen of je plannen nu echt sterk innovatief en onderscheidend zijn, welk probleem je oplost, aan welke (maatschappelijke) uitdagingen ze positief gaan bijdragen, of ze technisch, commercieel, maar ook financieel haalbaar zijn, hoe je op gaat schalen, wie je nog nodig hebt in je team en hoe je idee te beschermen is.

Tips

  • Bezoek www.123subsidie.nl voor mogelijkheden in Noord NL
  • Werk je plannen verder uit in een  business model canvas. Boektip: businessmodel generation van osterwalder e.a.
  • Maak een overzicht van werkpakketten, beschrijf voor welke fases welke middelen (€, tijd, partijen) benodigd zijn

Arjen Schol is projectmanager bij Flinc. Flinc helpt innovatieve ondernemers in het noorden van het land aan financiering. In de praktijk heeft hij veel te maken met regelingen, subsidies, financiering van ontwikkeling en het investorready maken van ondernemer zodat ze en goed voorbereid zijn en de taal spreken van de financier. Goed is hij in financiele planning en aspecten van businessplanning. Blij wordt hij van bijdragen aan het succes van ondernemers. Er is vaak meer geld beschikbaar dan de ondernemers denken maar vaak zien zij door de bomen het bos niet meer. Daar draagt hij (onafhankelijk) bij. Flinc is onderdeel van de NOM.