Actueel

Financier je innovatie met Vroegefasefinanciering

Arjen Schol, Flinc

Geschreven door Arjen Schol op 04 mei 2016.

Je bent ondernemer en op zoek naar geld voor je innovatie. Er is genoeg geld beschikbaar in de markt, maar klop maar eens met de juiste vraag op het juiste moment op het juiste adres aan. Al snel word je als ondernemer overspoeld met subsidies, informals, participatiefondsen en bijvoorbeeld crowdfunding. Allen met hun voor- en nadelen, criteria en voorwaarden.

Vroegefasefinanciering

Een van de regelingen waar je gebruik van kan maken is de Vroegefasefinanciering (VFF) uitgevoerd door RVO.NL. Dit is een lening waarmee startende ondernemers en mkb-bedrijven kunnen onderzoeken of hun idee een kans van slagen heeft. Het gaat dan om de stappen tussen idee tot productontwikkeling.

Interessant voor financiers

Voor investeerders en fondsen die op zoek zijn naar interessante en innovatieve proposities met een hoog rendement, maar het nog te spannend en/of risicovol vinden om geld te steken in een onderneming kan de VFF een middel zijn om deze onzekerheid weg te nemen.

Voorbeeld

Je bent bezig met een innovatie op het gebied van medische apparatuur. Het proof of principle is aangetoond maar je zoekt nog financiering voor het verder ontwikkelen tot een vermarktbaar prototype. Van de € 300.000,- die je hiervoor nodig hebt ga je € 150.000,- besteden aan de vroege fase: dat is de fase om te komen tot een proof of concept. Je kunt de kosten bijvoorbeeld besteden aan:

 • eigen uren voor ontwikkeling
 • materiaal kosten voor een eerste prototype
 • inschakelen (onafhankelijke) advies- en ontwikkelorganisaties

De Vroegefasefinanciering financiert in principe de volle € 150.000,-. Voor het uiteindelijke ontwikkelingstraject van het vermarktbare protoype en het vervolgkapitaal hiervoor benodigd, wordt de tenminste € 150.000,-door bijvoorbeeld het Innovatiefonds Noord-NL opgepakt.

Voordelen

 • lening van € 50.000,- tot € 350.000,- tegen aantrekkelijke voorwaarden (rente: krappe 5%)
 • aflossen in 6 jaar. De eerste drie jaar na aanvang van het vroegefasetraject zijn aflossingsvrij.
 • spreiding risico voor investeerder
 • innovatieve starter: VFF dekt zowel alle kosten + uren in deze fase
 • combinatie met subsidie (o.a. MIT) mogelijk

Nadelen

 • alleen fase tussen proof of principle en voor het ontwikkelingstraject (proof of concept)
 • commitment toekomstige investeerder moet aangetoond en gematcht met hoogte lening VFF

Proces

Dien je aanvraag in bij RVO.NL. Ik raad je aan om eerst een quickscan in te vullen zodat je inzicht krijgt in de kansen op een succesvolle aanvraag.

Meer informatie

Download de Factsheet Vroegefasefinanciering en/of bezoek de website van RVO.NL voor meer informatie over de regeling en het aanvraagproces.

Neem contact met me op als je vragen heeft, op zoek bent naar investeerders en/of vrijblijvend wil sparren.

Tips

 • stel voor jezelf vast in welke fase van de ontwikkeling je innovatie zich bevindt. Alleen innovaties die tussen idee en productontwikkeling (van prototypes) komen in aanmerking voor VFF.
 • zorg voor een duidelijk business- en projectplan met concreet uitgewerkte werkpakketten (beschrijf voor welke fases welke middelen (€, tijd, partijen) benodigd zijn).

 

 


Arjen Schol is projectmanager bij Flinc. Flinc helpt innovatieve ondernemers in het noorden van het land aan financiering. In de praktijk heeft hij veel te maken met regelingen, subsidies, financiering van ontwikkeling en het investorready maken van ondernemer zodat ze en goed voorbereid zijn en de taal spreken van de financier. Goed is hij in financiele planning en aspecten van businessplanning. Blij wordt hij van bijdragen aan het succes van ondernemers. Er is vaak meer geld beschikbaar dan de ondernemers denken maar vaak zien zij door de bomen het bos niet meer. Daar draagt hij (onafhankelijk) bij.

Flinc is onderdeel van de NOM en werkt wat betreft de VFF samen met RVO.NL, de KvK en Stichting Business Generator Groningen om dit instrument in regio Noord-Nl beter op de kaart te zetten.