Flinc 10 jaar

Gezonde koeien door een gedigitaliseerd dieet (succesverhalen: deel 5 van 10)

Geschreven door Flinc op 08 november 2018.

Wie denkt dat koeien gewoon in het wilde weg wat gras eten en dan sublieme melk geven, heeft het mis. Goede voeding voor onze grazers is geheel eigen tak van sport. En big business, bovendien. Dat weet Teun Sleurink van DairyTuner als geen ander.

Koeien in Texas

Bijna tien jaar bracht Sleurink met zijn gezin door in Texas waar hij werkte als adviseur voor melkveebedrijven. Het was de tijd waarin digitalisering om zich heen greep, ook in deze melkveesector. Hij begeleidde bedrijven met de transitie van papier naar computer. Sleurink: “Een gedeelte van de gegevens die gedigitaliseerd moesten worden betrof voedingsgegevens van de koeien, een specialisatiegebied dat ik me al een aantal jaren daarvoor had eigengemaakt. Zo werd het idee voor DairyTuner 1.0 geboren: een softwarepakket dat de berekende voedingsadviezen digitaal vastlegde, maar ook communiceerde met de weeg- en laadsystemen van de veehouder. Dat zou heel veel werk gaan schelen.”

Automatisch geladen rantsoenen terugkoppelen en data vergelijken

“Een optimaal dieet voor koeien berekenen, is een precies werkje. Onze software helpt daarbij door de melkproductie van de koe te koppelen aan het werkelijk gedoseerde rantsoen. Die gegevens worden vervolgens ook vergeleken met data uit andere bedrijven. Gras en mais vormen de basis, maar koeien hebben allerlei andere voedingsstoffen nodig. De ultieme combinatie kunnen wij afleiden door het vergelijken van die data. Als er in bedrijf X een hogere productie wordt gedraaid dan in bedrijf Y en er is een substantieel verschil in de hoeveelheid of samenstelling van de voeding, dan kunnen we conclusies trekken” legt Sleurink uit. “Toen ik hier in de VS mee aan de slag ging, bleek bovendien dat boeren geen controle hadden over of het voedingsadvies ook daadwerkelijk werd nageleefd door het personeel. Dat wilde ik ook gelijk oplossen met ons systeem.” In plaats van een instructiebriefje voor de te laden hoeveelheid producten, liepen die instructies nu per ingrediënt over het scherm van de shovel-chauffeur. En door te koppelen met het weegsysteem, werden de benodigde hoeveelheden afgewogen en geregistreerd.

“Al sinds 2008 draait het hele systeem dus in de cloud, behoorlijk revolutionair voor een tijd waarin de meeste veehouders nog met een Nokia telefoon belden en je wazig aankeken als je het woord cloud gebruikte.”

Vernieuwend in de cloud

Sleurink: “Ik wilde dat onze software ook kon meten en wegen zodat het juiste voer ook daadwerkelijk werd ingeladen op de vrachtwagen. Nadat dit was gerealiseerd, hebben we de stap gemaakt van PDA gekoppeld aan PC-Software naar smartphone in combinatie met de cloud. Al sinds 2008 draait het hele systeem dus in de cloud, behoorlijk revolutionair voor een tijd waarin de meeste veehouders nog met een Nokia telefoon belden en je wazig aankeken als je het woord cloud gebruikte.”

Het feit dat via een inlog op het web rantsoenen aangepast kunnen worden, en dat zo via het mobiele netwerk gecommuniceerd kan worden met de mengwagen, opende in Nederland ook de markt voor zogenaamde loonvoerders: loonwerkers die met een zelfrijdende mengwagen dagelijks de koeien voeren bij verschillende veehouders. Op deze manier beheert de veehouder het dieet volledig zelf en communiceert elke verandering automatisch met de loonvoerder.

Als een wandelende jetlag terug in Nederland

Sleurink en zijn gezin keren terug naar Nederland, maar Sleurink is dan nog steeds druk met de software in de VS. “Ik was een wandelende jetlag, want ik zat gemiddeld tien dagen per maand daar. Na acht jaar vond ik het daarom tijd om mijn zaak dichter bij huis verder uit te bouwen.” Sleurink doet dat in eerste instantie vanuit een GmbH in Duitsland en breidt zijn dienstverlening, maar ook het softwarepakket steeds verder uit. “Mijn activiteiten in Duitsland heb ik verkocht aan een grote partij die er nog steeds mee werkt, maar ik mocht in Nederland verdergaan met mijn idee en product. Onze dienstverlening heeft zich toen meer gefocust op het doormeten van de gehele bedrijfsefficiency. Nog steeds met aandacht voor de voeding van koeien, maar we kijken en adviseren inmiddels over veel meer dingen. De data in de software geeft hele precieze aanwijzingen over waar het bedrijf beter kan functioneren. Dat vertalen we naar concrete adviezen.”

Liever zandbankjes dan matten

Zo blijken koeien veel fijner te liggen in zand in plaats van de rubbermatten van vroeger. En worden kalfjes tegenwoordig zo lang mogelijk gevoed met moedermelk, ze drinken bovendien wanneer ze willen in plaats van op gezette tijden. Sleurink: “Blije koeien zijn koeien waar goed voor wordt gezorgd. En blije koeien geven het meeste melk. Daarom adviseren wij boeren over hoe zij zo optimaal mogelijk voor hun vee kunnen zorgen. En daarin kijken we inmiddels naar bijna alle facetten. Binnenkort bijvoorbeeld ook naar hoe stallen het beste gebouwd en ingericht kunnen worden. Allemaal op basis van expertise van specialisten zoals dierenartsen, gecombineerd met data uit DairyTuner. We zijn met mooie uitbreidingsplannen en samenwerkingen bezig, ook internationaal.”

Zachte landing in Nederland

Dat het bedrijf nu staat waar het staat met meer dan 200 klanten in Nederland en ook nog steeds een markt in de VS, is mede mogelijk gemaakt door een lening van Flinc in 2010 (Flinc verstrekt op dit moment geen eigen financieringen meer red.). “Ik had mijn bedrijf in Duitsland verkocht en wilde in Nederland verder, maar had hier helemaal niets, dus banken bedankten allemaal direct. Flinc heeft toen geholpen met het vestigen en een lening. Zo konden we de servers optimaliseren en de software een laatste zetje geven in de ontwikkeling. Dat zorgde voor een zachte landing in Nederland na zo’n lange tijd weg te zijn geweest. En het systeem dat we toen afmaakten, gebruiken we nu nog steeds.”