Flinc 10 jaar

Hiep hiep...hoera!! Flinc bestaat 10 jaar!

Geschreven door Flinc op 09 oktober 2018.

Terugblikken op tien jaar Flinc levert interessante inzichten op. Hun missie bleef gelijk. De manier waarop ze bijdragen veranderde wel. Was het in 2008 nou makkelijker of moeilijker om innovaties gefinancierd te krijgen? Welke ingrediënten zijn doorslaggevend als het gaat om start-ups? Wytze Rijke, Maarten Goddijn en Ellen Ploeger blikken terug én vooruit.

2008: Wytze Rijke

Het is 2008 als Flinc het levenslicht ziet onder leiding van Wytze Rijke. De noordelijke provincies maakten geld vrij om innovatie te stimuleren. “We hebben ons in eerste instantie gericht op ondernemers met ideeën voor hoogtechnische innovaties, een veel nauwere doelgroep dan die het huidige Flinc bedient. We hielpen ze om hun onderneming investor ready te krijgen en ze te koppelen aan investeerders, maar hadden zelf ook een fonds. We zagen dat als wij participeerden, andere partijen sneller over de brug kwamen. Het ging echt om zeer vroege fase investeringen. Ergo: risicovol. Maar van vitaal belang voor het aanjagen van start-ups en daarmee de ontwikkeling in de regio als het gaat om de economie en werkgelegenheid.”

Je mag blij zijn als 1 op de 10 een klapper wordt, soms duurt het een tijdje voordat een start-up gaat vliegen en er vallen gewoon ook een boel ondernemingen af.

Het investeren in deze zeer vroege fase betekende ook dat niet alle ondernemingen het hebben gered. Rijke: “Dat is inherent aan dit type investeringen. Je mag blij zijn als 1 op de 10 een klapper wordt, soms duurt het een tijdje voordat een start-up gaat vliegen en er vallen gewoon ook een boel ondernemingen af. Het gaat om het geven van een kans, het is essentieel dat er geld is om ideeën te toetsen en verder uit te werken. En dit was een tijd waarin alternatieve manieren van geld verwerven zoals crowdfunding nog niet bestonden.”

Keer op keer zag Rijke het doorslaggevende belang van de ondernemer aan het roer voor het succes van het bedrijf: “Iedereen heeft het over businessplannen, geldstromen, prognoses. Uiteraard belangrijk, maar uiteindelijk moet de ondernemer het gaan doen. Hij of zij moet overtuigingskracht hebben. Investeerders moeten geloven in de persoon die het verhaal vertelt. En ondernemers moeten vooral ook niet vergeten dat ze niet alles hoeven te weten of zelf hoeven te doen. Dat is altijd een belangrijke rol van Flinc geweest: het delen van kennis, expertise en netwerk op die gebieden waar de ondernemer nog niet thuis in is.”

2013: Maarten Goddijn

Rijke zwaait in 2011 af als coördinator. De toezegging vanuit de provincies eindigt dat jaar. Het fonds van Flinc en de bijbehorende participaties wordt ondergebracht bij NOM en het is een tijdje rustig rondom de speciale tak voor innovatieve start-ups. Tot in 2013 Maarten Goddijn wordt gevraagd Flinc nieuw leven in te blazen. Eerder werkte hij er als projectmanager, dus hij was al bekend met het reilen en zijlen.

We voegden echt waarde toe in financieringstrajecten omdat we ondernemers konden helpen momentum te creëren en dat zie ik echt als essentieel ingrediënt van een succesvolle investering.

“De focus van zelf investeren verlegde naar het zo goed mogelijk begeleiden van ondernemers met een goed idee naar het benodigde kapitaal om dat idee de wereld in te helpen. Dit is nog steeds zo’n belangrijk proces, helemaal omdat we in Nederland te maken hebben met een investeringslandschap dat risico’s van nature liever mijdt. Maar om innovatie te stimuleren is er juist “wensdenken plus” nodig. In de VS doen ze dat veel beter. Vroege fase investeringen vinden is een aparte tak van sport wat dat betreft, maar niet minder leuk” vertelt Goddijn. “We voegden echt waarde toe in financieringstrajecten omdat we ondernemers konden helpen momentum te creëren en dat zie ik echt als essentieel ingrediënt van een succesvolle investering. Natuurlijk zijn er verhalen van ondernemers die hun hand opstaken, riepen dat ze een miljoen nodig hadden en dat nog kregen ook. Maar dat is hetzelfde als een popster die bij toeval wordt ontdekt. Het gebeurt wel eens, maar het is zeldzaam. Realiteit is dat het een intensief en soms onvoorspelbaar traject is met veel gesprekken, veel zoeken, veel schaven en dan uiteindelijk hopelijk een deal. Goede voorbereiding en begeleiding is belangrijk.”

2017: Ellen Ploeger

Ellen Ploeger is sinds medio 2017 coördinator, nadat ze al sinds 2016 als projectmanager aan de slag was voor Flinc. Destijds was NOM collega Jens Ruesink nog coördinator van Flinc. Ellen ziet de rol van Flinc de komende tijd verder veranderen.

“Ons doel is ondernemers de weg wijzen naar financiering, maar ook om te zorgen dat ze die weg zo soepel mogelijk afleggen. Een investeringstraject is vaak complex en er bestaat geen blauwdruk voor succes. Ook is het voor ondernemers vaak niet hun core business. Daarom kijken en denken we mee, brengen we de ondernemingsvraagstukken scherp in kaart en begeleiden we zowel gevestigde MKB-bedrijven uit de provincie Groningen als innovatieve noordelijke start-ups bij hun financieringsvraagstukken. We vormen daarin een belangrijke schakel tussen deze ondernemers, ons netwerk van professionals dat kan bijdragen om het bedrijf investor ready te maken en mogelijke investeerders. Dat is altijd een traject op maat, want we bedienen bedrijven in verschillende fasen, vanuit verschillende sectoren en met diverse behoeften.”

Ons doel is ondernemers de weg wijzen naar financiering, maar ook om te zorgen dat ze die weg zo soepel mogelijk afleggen.

Een belangrijk voordeel voor de ondernemer is de onafhankelijke positie van Flinc: “Wij hebben geen belang, anders dan dat veelbelovende innovatieve concepten en groeiplannen die bijdragen aan de economie in onze regio het levenslicht zien. Het vraagt van ondernemers wel dat ze zich kwetsbaar durven op te stellen en aankloppen bij ons. Niemand hoeft het wiel opnieuw uit te vinden. Als er kennis en expertise beschikbaar is, dan is het zonde als je daar geen gebruik van maakt. En wij dragen daar met ons team graag aan bij door te fungeren als centraal punt voor financieringsvraagstukken in Noord-Nederland. ”

Succesverhalen

We staan de komende tien weken stil bij tien jaar Flinc door terug te blikken op de bedrijven en ondernemers die we hebben begeleid. Hoe gaat het nu met ze? Welke uitdagingen kwamen er op hun pad? Wat zijn hun lessen geweest, welke successen konden ze vieren? En wat zijn hun plannen voor de toekomst? Deze verhalen vindt u hier.