Actueel

Test je innovatie op een van de livingslabs van Innofest

Arjen Schol, Flinc

Geschreven door Arjen Schol op 10 april 2017.

Test je innovatie op een van de livinglabs van Innofest

Dagelijks bezig zijn met innovatieve ondernemers en hun zoektocht naar financiering is al een mooie uitdaging op zich. Een van de projecten waar ik (ook) specifiek aandacht binnen Flinc aan mag besteden is Innofest. Mijn rol ligt voornamelijk op het linken van innovatieve startups aan de livinglabs van Innofest, maar ook na deze festivals samen met de ondernemer kijken waar ik kan bijdragen. Of dit nu sparren op het gebied van hun businessmodel of hun zoektocht naar financiering is. In dit blog aandacht voor wat Innofest voor jou als innovatieve ondernemer kan betekenen.

Wat is innofest?

logo-innofest

Test innovatieve producten, ideeën & vragen in een livinglab tijdens één van de 8 festivals van Innofest in het noorden van Nederland.

Hoe werkt het?

Een festival is een tijdelijke minimaatschappij. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op gebied van onder andere energie en afval. Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als in de echte wereld: ze bewegen, eten en slapen. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. En als een idee op een festival werkt, dan kan het ook in de echte wereld werken.

De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier (maatschappelijk verantwoorde) prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben.

Waarom meedoen aan Innofest?

Als startup, MKB’er, creatieveling, of ondernemende student wil je vaak snel weten of jouw innovatie in de praktijk ook écht werkt. Innofest helpt je om dit te bereiken.

  • Innofest zorgt er voor dat je tijdens en rondom het festival kunt netwerken met mensen die jouw innovatie verder helpen.
  • Innofest biedt het festival als tijdelijke maatschappij, met vraagstukken rondom energie, afval, water en meer, om de technische specs van jouw innovatie te testen.
  • Innofest geeft toegang tot duizenden eindgebruikers: de festivalbezoekers.

Innofest plus

Op de programmalijnen afval, energie, gedrag, tech, logisitiek en mobiliteit biedt Innofest iets extra’s: Innofest Plus. Bij deze programmalijnen werkt Innofest samen met partners Omrin, Accenture, Microsoft, Rijkswaterstaat, T-Mobile en Voor De Wereld Van Morgen om jou en je innovatie ook buiten het festivalterrein verder op weg te helpen. De partners bieden inhoudelijke expertise, helpen bij het bouwen van jouw business model en bieden hun enorme netwerk aan.

Cases

Benieuwd naar wat Innofest voor jou als ondernemer kan betekenen? Hier een greep uit de innovaties:

Powerfest zorgt ervoor dat verschillende partijen samenwerken om diesel te besparen. Verschillende technieken, zoals slimme aggregaten, zijn ingezet om minder CO2 uit te stoten.”

“Innofest bood ons een ideale testomgeving voor onze app. Zo konden we MoSART sneller ontwikkelen van proof of concept en prototype tot product.”

 “Inzet van de hybride lichtmasten bleek bijzonder geschikt én een stuk duurzamer voor het TT Festival Assen. Bouwatch is benieuwd hoe zij de festivalmarkt nog verder kunnen verduurzamen.”

Festivals

Deze festivals zetten hun festivalterrein open als living lab voor innovatie:

partners-innofest

Oproep!

Heb jij een duurzaam product dat nog wat laatste tests en doorontwikkeling kan gebruiken? Of heb je uitdagingen op het gebied van afval, geluidsoverlast, energie, duurzaamheid of voedsel? Of nog specifieker: ken of ben jij een ondernemer die zich bezig houdt met toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie? Neem dan contact met ons op!

Ben je startup en benieuwd of Innofest wat voor jou kan betekenen neem dan contact op met mij op (06) 557 083 91 of Schol@flinc.nl

Ben je gevestigd MKB en op zoek naar een real life testomgeving en/of inspiratie en ondersteuning in je innovatieproces? Neem dan contact op met Liesbeth Omvlee op (06) 133 634 34 of Omvlee@nom.nl.

 


Arjen Schol is projectmanager bij Flinc. Flinc helpt innovatieve ondernemers in het noorden van het land aan financiering en is een van de partners van Innofest. De rol van Flinc ligt voornamelijk op het scouten van innovatieve ondernemers, of dit nu startups of gevestigde MKB’ers zijn. Ook zet Flinc haar dienstverlening graag in voor de ondernemers. Denk daarbij aan matchen in het grote netwerk van Flinc en/of kijken naar financieringsmogelijkheden.