Flinc 10 jaar

StabiAlert: Vanuit Groningen zien of er in San Francisco een wolkenkrabber verzakt (succesverhalen: deel 7 van 10)

Geschreven door Flinc op 22 november 2018.

Tien jaar geleden kwamen ze in aanraking met een interessante en innovatieve vinding: een tiltsensor. Daar wilden Reinier Brongers, Jeroen Kleef en Arjen Miedema iets mee doen. Zo geschiedde; inmiddels hangt hun StabiAlert op vele objecten in binnen- en buitenland. En dus ook in San Francisco. Arjen Miedema blikt terug.

Een mail bij verzakking

“Heel mooi dat we nu ook in de VS bezig zijn. In San Francisco wordt een nieuwe wolkenkrabber gebouwd, tussen twee andere torens van 200 meter hoog in. De grond daar is eigenlijk gewoon modder, dus ze zijn heel bang dat die hoge gebouwen gaan verzakken. Ons systeem StabiAlert kan het detecteren als dat gebeurt en stuurt dan een sms of mail naar de aangewezen contactpersoon, waar ze ook zijn. Onze klanten daar zijn erg blij met onze oplossing” aldus Miedema. “Inmiddels hebben we meer contacten in de VS, maar ook in Duitsland.”

Zaak van een lange adem

Het succes van StabiAlert had een lange aanlooptijd. Of eigenlijk: ontwikkeltijd. Miedema: “De tiltsensor waar we op aansloegen is een nauwkeurige, elektronische waterpas. Deze hebben we gecombineerd met een versnellingsmeter en gekoppeld aan software. Dat maakt dat we het heel snel en heel precies kunnen meten als er iets aan de conditie van objecten verandert, denk aan verzakkingen of scheefstand.” Het proces van ontwerp en ontwikkeling nam al met al ruim zes jaar in beslag. “In het begin hadden we alle drie ons andere werk er nog naast, heel bewust. Anders hadden we die zes jaar niet uit kunnen zitten. Daar zie je veel techbedrijven op stuklopen: echt iets nieuws bouwen vraagt een lange adem.”

Gestage groei dankzij een kickstarter

De heren waren er snel achter dat ze, ondanks hun werkzaamheden naast StabiAlert, veel financiële ruimte nodig hadden om hun bedrijf en de techniek op te bouwen. Daarom klopten ze aan bij Flinc. “Het traject duurde een paar maanden en resulteerde in een cofinanciering van Flinc zelf en een bank (Flinc verstrekt op dit moment geen eigen financieringen meer red.). Het was een kickstarter om een eerste model te bouwen, die in te zetten op projecten, de omzet gelijk weer te investeren in de doorontwikkeling en uiteindelijk ons echte product, zoals we dat in de basis nog steeds gebruiken, te lanceren. Het was gestage groei.”

Brief aan de burgemeester

Deze groei komt in een stroomversnelling als Arjen, Jeroen en Reinier de stoute schoenen aantrekken. “Toen de Noord-Zuid lijn werd aangelegd in Amsterdam, bleken er huizen te verzakken. Dat hebben wij als momentum benut. We stuurden de burgemeester van Amsterdam een brief dat wij het beste systeem hadden om de verzakking te meten, signaleren en recht te trekken. Binnen een paar dagen werden we uitgenodigd voor een gesprek. We hebben toen een hele goede demo voorbereid en daarbij stiekem de mobiele nummers van de aanwezigen toegevoegd aan het systeem. In de demo simuleerden we een verzakking die door de sensor werd gedetecteerd. Alle gesprekspartners kregen een smsje vanuit ons waarschuwingssysteem. Toen waren we binnen en hadden we ons eerste grote project te pakken.”

Nieuw, spannend hoofdstuk

Het is geen koud kunstje om een techniek die niemand nog kent aan de man te brengen, maar bovenstaand voorbeeld herbergt wat Miedema betreft belangrijke tips voor ondernemers die dezelfde uitdaging wachten: “Wees inventief, pak je moment en ga er dan vol voor”. Dat is wat ze toen deden, maar wat ze eigenlijk nog steeds doen. “De afgelopen tien jaar waren een heel groot avontuur en dat is het nog steeds. We zijn gegroeid, hebben nu een aantal medewerkers rondlopen en ons product is volwassen. Dat betekent dat we nu kunnen gaan groeien op basis van wat we in huis hebben. Hier in Nederland en dus over de grens. Dat is weer een nieuw hoofdstuk in ons jongensboek. Een spannende, maar ook zeker een hele leuke.”